Blijmakers

Drie boeken van waarde

Wat zijn jouw drie boeken van waarde? Welke drie boeken zou jij doorgeven aan anderen? Makkie, dacht ik toen ik de opdracht van Bloggers Boot Camp las. Maar niet heus. Ik ben een lezer. Altijd al geweest. Een keuze maken uit alle boeken die ik heb gelezen, bleek veel moeilijker dan ik dacht. Ik moest zo veel ‘darlings’ killen. Dit is daarom slechts een willekeurige selectie. Het hadden net zo goed drie totaal andere boeken kunnen zijn.

image

Tolstoy Anna Karenina

Ik hou van familiegeschiedenissen, ik hou van Russische schrijvers en ik hou van klassiekers. Anna Karenina is een combinatie van alle drie en mag daarom niet op mijn lijstje ontbreken. Al is het alleen maar vanwege de allermooiste openingszin ooit. Het is een boek vol drama en romantiek. Het is een tijdloze roman ook al is hij in 1878 geschreven. Een verhaal dat je de zorgen van alledag laat vergeten.

“Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.”

Nou hoor je het eens van een ander

Dit boek wordt niet meer uitgegeven. Het is een bloemlezing met gedichtjes samengesteld door Kees Fens. Het zijn gedichten die geschikt zijn voor kinderen. Sommige zijn speciaal voor kinderen geschreven, andere niet. Ik heb het als kind gekregen van mijn ouders en altijd bewaard. Sterker nog, ik blader dit boek nog regelmatig door. Ik hou nog steeds van poëzie. Misschien vormde ‘Nou hoor je het eens van een ander’ wel de basis voor die liefde.

Meisje met negen pruiken

Ik was 31 en ernstig ziek. Af en toe had ik het gevoel dat ik de enige was. Mijn vriendinnen spraken over baby’s, ik over chemokuren. Toen ik dit boek las, besefte ik dat meer jonge vrouwen hetzelfde doormaakten. Ik moest er om lachen en om huilen. Nu lees ik het nooit meer. Het staat symbool voor een periode die ik gelukkig heb afgesloten.

Eervolle vermeldingen

Kinderen van de Bolderburen (Astrid Lindgren), Het groene Boekje en De Alchemist (Paulo Coelho). Ik zal niet uitleggen waarom, maar ik vermeld ze toch even.

Heb jij een mooie aanvulling op dit lijstje?

Als je dat leuk vindt, kun je het hieronder laten weten. Ik ben best nieuwsgierig.

 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook mooi

2 Comments

  • Reply karin r. juli 13, 2016 at 8:02 pm

    meisje met de negen pruiken heb ik gelezen. het boek Anna Karenina heeft mijn moeder in haar boekenkast staan. dikke pil. misschien vind je de Amerikaanse Prinses ook wel wat.

  • Reply Frederieke juli 13, 2016 at 9:32 pm

    De Tweeling van Tessa de Loo, De Overgave van Arthur Japin, Jane Eyre van Charlotte Bronte, Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez.

  • Leave a Reply